Cei care urmează facultatea în oraşul natal nu-şi fac griji pentru ziua de mâine, dar pierd din farmecul vieţii de student. Sursa: Cosmin Marinescu
Tinerii care pleacă prima dată de acasă pentru a studia în altă localitate au şansa să se maturizeze mai repede, însă pot avea un şoc atunci când sunt puşi în situaţia să se descurse singuri. Cei care nu trebuie să părăsească oraşul natal au avantajul protecţiei părinţilor, însă pierd ocazia de a învăţa cum să se descurce.
„Sunt destul de multe persoane care au plecat din oraşul natal pentru a face facultatea în altă localitate, dar când nu au mai avut suportul familial au renunţat la facultate sau au pierdut un an. Rămânând acasă, aceste riscuri sunt mici. Alţii devin mai descurcăreţi, comunicativi şi deschişi. Depinde foarte mult de personalitatea fiecărei persoane. Cei care pleacă de acasă au ocazia să înveţe să-şi gestioneze banii şi hrana”, comentează psihologul Jeni Chiriac.
„Experienţa altui oraş m-a maturizat”
Cei care au trecut prin astfel de experienţe îşi aduc aminte cu plăcere de partea plină a paharului. Andreea Bucăloiu are 24 de ani, este din Târgovişte, iar vara trecută a absolvit Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale, din cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti.
„Când am făcut această alegere, să plec de acasă, m-am gândit pe termen lung. Ştiam că în Bucureşti sunt mult mai multe oportunităţi de a mă re a liza profesional. Este adevărat că în Capitală au intervenit cheltuieli pe care nu le-aş fi avut dacă optam pentru o facultate în oraşul natal: chirie, întreţinere, transport”, po vesteşte Andreea Bucăloiu, care în prezent este în primul an la master - la Control Financiar Fiscal în cadrul aceleiaşi universităţi.
Andreea a locuit, pe timpul studenţiei, într-un apartament cu