Cu siguranta nu toate ne-am nascut invatate, cel putin nu in ale bucatariei. Din pacate, greselile din bucatarie isi pun amprenta asupra sanatatii noastre.
Si cum nici legumele sau fructele nu mai sunt ce-au fost, e chiar pacat sa pierdem si amarul de vitamine sau nutrienti continute de marfa luata de la piata. Pentru a profita la maximum de ceea ce am cumparat de la piata, Shine te indeamna sa tii cont de cateva sfaturi, adesea incalcate de gospodine.
Nu mai depozita alimentele de la frigider in recipiente transparente
Laptele, spre exemplu, este bogat in vitamina B, insa odata expus la lumina are loc o reactie chimica care reduce din abundenta de vitamine, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Ghent University, in Belgia.
Si alti nutrienti, cum ar fi amino-acizii sau vitaminele A, C, D si E sunt, de asemenea, afectati. Iar cum laptele cu putine grasimi, dietetic, este mai subtire decat cel normal, e mai usor penetrat de lumina, iar pierderile sunt si mai mari. Acest proces, numit foto-oxidare, poate schimba gustul laptelui si poate duce la fomarea radicalilor liberi.
La fel, graul are de suferit daca este lasat in vase transparente.
Incearca, deci, sa-ti depozitezi mancarea departe de lumina, pentru ca proprietatile acesteia sa se pastreze.
Nu cumpara mai mult decat ai nevoie
OK, stim ca n-ai timp si ca e mai simplu sa faci cumparaturile o data pe saptamana, dar vitaminele si mineralele din fructe si legume se diminueaza inca din momentul in carea acestea sunt culese. Ceea ce inseamna ca, cu cat le tii mai mult in frigider, cu atat mai putini nutrienti vor contine atunci cand, in final, le vei pune pe masa.
Dupa o saptamana in frigider, spanacul, de exemplu, mai are doar jumatate din luteina (un antioxidant asociat cu sanatatea ochilor). Broccoli i