Cu Varlaam, satul situat la poalele Masivului Penteleu, natura a fost foarte generoasă. Râul Bâsca Mare îl străbate de la un capăt la altul, iar în ochiurile liniştite de apă se oglindesc stânci ce sunt gata-gata să se prăvălească. Gospodăriile, înşirate pe pantele dealurilor, sunt pete într-o mare vegetală. Nu cred să fi văzut pajişti mai verzi ca aici şi nici oameni atât de mândri cu tradiţiile, portul şi obiceiurile vechi ale locului.
Petrecere pastorală
„Înţărcatul mieilor", sărbătoare ajunsă la cea de-a doua ediţie (16-17 mai), a fost un bun prilej pentru cei prezenţi să admire, să simtă şi „să guste" un loc de poveste. Organizat de ANTREC Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău, festivalul a avut ca punct de plecare o veche tradiţie pastorală. În luna mai, după ce se tocmesc ciobanii, turmele încep a se pregăti de plecare către munte, nu înainte însă de a fi despărţiţi mieii de oi. Acest „exod pastoral" este precedat de o mare petrecere câmpenească unde se pregătesc bucatele ce le veţi întâlni poate numai pe aceste meleaguri.
Aşa se face, că cele peste o sută de persoane sosite la Varlaam au putut gusta caş sau urdă proaspete (se spune că după înţărcare, laptele este mult mai gustos şi deci şi brânza mai bună), bulz pregătit cu brânză mai sărată şi copt pe grătar, tocană de miel cu legume, foi cu lapte în căniţe de lut smălţuite (de fapt un fel de ciorbă cu ceapă şi mărar călite, salata ursului fiartă şi lapte bătut din abundenţă), miel la proţap, învârtit deasupra focului timp de câteva ore ca să se rumenească. Cel mai căutat a fost însă „bulzoiul" de Varlaam, un bulz uriaş de 25 de kilograme, din care s-a ospătat fiecare după dorinţă. Toate bucatele au fost servite cu vin rece de Buzău sau „ţuică mortală" de Chiojdu. Reprezentanţii pensiunilor din judeţul Buzău au preparat la rândul lor alte bucate meşteşugite, frumos decora