Liga I la fotbal îi refuză, de mulţi ani, pe cei mai buni antrenori români ai momentului. Ei fac însă performanţă pentru străini. Sursa: AFPSursa: Index.hu
1 /.
Fotbalul românesc se zbate în amatorism şi mediocritate, dar cei care l-ar putea salva sunt ţinuţi departe de bolnav. Atmosfera infestată din Liga I nu-i atrage pe Mircea Lucescu şi pe Loţi Bölöni (pe lista tehnicienilor români performanţi în sezonul abia încheiat a intrat, recent, şi un necunoscut, Laszlo Csaba, de la Hearts, desemnat antrenorul anului în Scoţia). Toţi trei au făcut performanţe pentru formaţii din străinătate, deşi ar fi putut scrie istorie pentru echipe de club româneşti. În loc să-i atragă, sistemul nostru i-a respins.
De ce stau aceşti tehnicieni pricepuţi departe de Liga I? EVZ a încercat să găsească răspunsul acestui aparent paradox. Scandalurile întreţinute de conducători („aşa fac şi ăştia de la televiziuni rating” - conform lui Dumitru Dragomir), lipsa unor programe pe termen lung, absenţa răbdării celor care conduc cluburile şi a banilor pentru investiţii sunt câteva dintre motivele principale identificate la o privire mai atentă.
Scuza conducătorilor
Cel mai simplu răspuns, care funcţio nează ca o placă tocită şi pe care îl dau oficialii ligii şi cei ai federaţiei, sună astfel: „Lucescu şi Bölöni nu pot fi aduşi. Cer prea mulţi bani”. Adevărul este altul. Fiecare dintre cei doi caută un climat profesionist în care să-şi desfăşoare activitatea. Niciun şef de club nu s-a aşezat, serios, la masa tratativelor cu Loţi sau cu „Il Luce”, pentru a încerca să-i aducă acasă.
Cunoscând apetenţa conducătorilor de la noi pentru promisiuni neonorate, cei doi s-au menţinut departe de România. Perspectiva de a avea în curte un antrenor independent, prin urmare incomod, nu este pe placul preşedinţilorantrenori de la noi. L