Promisiunile Guvernului legate de alocarea unor sume substantiale pentru investitii nu s-au materializat in primele patru luni ale anului, dupa cum arata executia bugetara, iar dinamicile divergente ale cheltuielilor de capital si de personal reflecta acumularea unor dezechilibre serioase, considera analistii.
Guvernul a anuntat inca de la preluarea mandatului intentia de a aloca aproximativ 20% din buget pentru investitii, dar Ministerul Finantelor a anuntat recent ca sumele alocate in primele patru luni pe aceasta destinatie reprezinta doar 20,3% din estimarile anuale, respectiv 1,5% din PIB. Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, spune ca dupa cum arata executia bugetara pe primele patru luni, nu pare a se fi materializat inca promisiunile guvernului. Ea crede ca singura solutie pentru atingerea tintei de deficit impusa de FMI pe primul semestru este reducerea substantiala a cheltuielilor de capital, respectiv continuarea neglijarii investitiilor in infrastructura nationala.
Acordul stand-by convenit de autoritatile de la Bucuresti cu FMI pe o perioada de doi ani urmeaza sa fie publicat in urmatoarele zile la Washington. Acordarea asistentei financiare de 12,95 mld. euro pentru Romania a fost conditionata de implementarea unor masuri privind reformele structurale si tinte obligatorii de indeplinit privind indicatorii macroeconomici. Tintele de deficit bugetar pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial au fost modificate usor, de la nivelul de 12,13 mld. lei la 14,5 mld. lei si, respectiv, de la 17,63 mld. lei la 18,6 mld. lei.
Cheltuielile de capital, investitiile, au inregistrat una dintre cele mai ample scaderi in primele patru luni, de aproape 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 4,3 mld. lei (1 mld. euro). In schimb, cheltuielile de personal au avansat cu 50% in intervalul ianuarie - apr