Guvernul nu respecta legea care prevede publicarea pe site, cu cel putin 30 de zile a oricarui proiect de lege sau hotarare care urmeaza sa fie adoptat. Spre exemplu, numai 5 din cele 16 acte din sedinta de guvern de ieri au fost publicate pe site-uri.
Potrivit legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala, anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului de catre autoritatea administratiei publice (care trebuie sa publice actul pe site-ul propriu, la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului si sa-l transmita mass-media centrale sau locale) cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. Ceea ce inseamna ca toate actele normative care au intrat ieri in sedinta de guvern trebuia publicate pe site-urile institutiilor cu o luna inainte.
Cine este insa autoritatea administratiei publice? Surse guvernamentale, care nu au dorit sa fie citate, au declarat pentru ZF ca ar fi vorba despre initiatori. Purtatorul de cuvant al Guvernului Ioana Muntean nu a oferit nicio reactie pana la inchiderea editiei.
Pe ordinea de zi a sedintei de guvern de ieri s-au aflat doua proiecte de ordonanta de urgenta (ale Ministerului Justitiei) si 14 proiecte de hotarari guvernamentale (ale Ministerului Justitiei, Apararii, Sanatatii, Agriculturii, Administratiei si Internelor). Dintre acestea, doar un proiect de hotarare era publicat pe site-ul Ministerului Apararii. De asemenea, alte patru se aflau pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), care stabileste ce intra in discutie la sedinta de guvern.
Spre exemplu, pe site-ul Ministerului Agriculturii, la capitolul acte normative aflate in dezbatere publica nu era afisat niciun document, dar in sedinta de guvern de ieri se afla un proiect de lege de la aceasta institutie. Pe cel al Minis