Prezent joi la conferinta "Companiile versus strategia energetica nationala", premierul Emil Boc a declarat ca strategia energetica trebuie sa fie o componenta importanta a strategiei nationale de aparare si a anuntat ca Executivul isi propune sa traseze liniile directoare in acest domeniu pana in 2020-2030.
Printre obiectivele pe care le vizeaza cabinetul sau in domeniul energetic se afla cresterea independentei pe termen mediu prin marirea productiei interne, reducerea dependentei de o singura sursa energetica externa si promovarea unei politici unitare la nivelul Uniunii Europene.
"Urmarim promovarea unei identitati nationale care sa raspunda celor trei obiective si sa coreleze politica interna in domeniul energiei cu obligatiile Romaniei la nivel european si in contextul schimbarilor climatice", a explicat premierul.
In ceea ce priveste sistemul energetic existent, productia de energie electrica se realizea in centrale termoelectrice 54,3%, hidroelectrice 28,4% si in centrala nuclera 17,3%.
Productia pe carbune este de 66%, pe gaze de 30% iar pe pacura de doar 4%, a mai spus premierul, subliniind ca "structura existenta a sistemului de productie a energiei este unica in Europa, deoarece ea pune in concurenta energia hidro cu cea termo si cea nucleara".
Premierul a mai anuntat ca strategia pe care actualul Executiv o are in vedere la nivel de principiu, urmand sa fie elaborata si apoi discutata in CSAT, este ca in restructurarea sistemului energetic se se utilizeze un mixt energetic in fiecare din societatile de productie care se vor crea.
"Vom crea un numar limitat de societati puternice, viabile, capabile sa concureze cu cele din Uniunea Europeana si sa sustina tehnologii noi, folosind un mixt energetic", a mai spus premierul.
In ceea ce priveste perspectiva proiectelor de finant