Am deschis ieri, in articolul de aici, o lista cu 10 argumente pro-citit. M-am gandit la aceste motive, spuneam, in urma unui program pe care l-am desfasurat in cateva zeci de scoli si de licee romanesti, menit sa-i convinga pe adolescenti sa citeasca. Am gasit aceste argumente cu ajutorul liceenilor, insa ele sunt la fel de valabile, sper, pentru toata lumea.
5. Lectura e un exercitiu de intretinere, e ca si cum ai unge lantul de la bicicleta. Daca lasati mintea nerodata, ea va da rateuri si in curand va va fi greu sa nu spuneti „oamenii are probleme serioase” sau sa nu calculati pe degete doi plus doi.
6. Cititul se deprinde prin practica. Nu pare un argument in favoarea lecturii, insa lucrurile stau asa: odata cu exercitiul, veti descoperi si bucuria cartilor si veti ajunge, cu timpul, cititori de cursa lunga. E adevarat, e mai usor sa privesti la televizor decat sa citesti. Acest fapt este valabil, insa, doar intr-o prima faza. Odata ce veti trece in clasa urmatoare, a cititorilor din placere, veti descoperi ca efortul e mult mai mic si ca satisfactiile sunt mari. Cartile isi selecteaza cititorii si la ele, ca la orice lucru bun, se ajunge dupa ce treceti un test. Nu este, insa, o incercare asa de grea, ea pretinde, in cea mai mare masura, doar ceva bunavointa, mult mai mult decat sudoare si efort real.
7. Lectura e mai interactiva si va da o libertate mai mare decat alte forme de fictiune pe care le consumati. Pare un paradox, atata timp cat toata lumea stie ca scriitorul e stapanul povestii, si tot ce poate face un cititor este sa se tina dupa el pas cu pas, insa puterea scriitorului e de fapt mai mica decat credeati. Cititorul este cel care umple si coloreaza decorurile, care da chip personajelor, scriitorul doar bate pe taste „usa”, iar dvs va imaginati usa cu clanta si furnir, cu scartaitul si cu patina timpului cu tot.
@N_