Criza financiară a scumpit locurile pentru viitorii economişti, stomatologi şi farmacişti. Sursa: Arhiva EVZ
Universităţile de stat, precum şi cele particulare au ezitat anul acesta să majoreze taxele, decizie luată de rectori din teama de a nu descuraja candidaţii în contextul crizei economice.
Până la data realizării acestui ghid cele mai multe universităţi nu au anunţat majorări. Există însă şi câteva excepţii: la Academia de Studii Economice, precum şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” taxele au crescut cu aproximativ 500 de lei.
Începând de anul acesta, medi ciniştilor li se va percepe o taxă de şcolarizare de 5.000 de lei pe an, iar studenţii la Academia de Studii Economice din Bucureşti vor plăti anual 3. 000 de lei. Noile taxe, pe care rectorii le motivează prin cheltuielile mari ale celor două instituţii, plasează UMF „Carol Davila” şi ASE în rândul celor mai scumpe universităţi.
Şi Universitatea din Oradea şi-a majorat anul acesta taxele cu aproximativ 10%. Rectoratul a permis facultăţilor să îşi stabilească propriile taxe, regula impusă fiind însă aceea de a nu coborî suma cerută sub 1.800 de lei.
6.000 de lei pentru a studia Film
Principalul criteriu de stabilire a taxelor îl reprezintă investiţiile care trebuie făcute de universităţi pentru a asigura materialele didactice necesare. Acesta este motivul pentru care taxele la facultăţile de film sunt prohibitive pentru mulţi tineri care ar fi interesaţi să studieze acest domeniu.
La Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, taxa este de 6.000 de lei, conducerea instituţiei motivând această sumă prin preţurile mari necesare dotării laboratoarelor.
Moda impune preţul
Succesul de care se bucură anumite specializări şi, impl