EXEMPLAR. Traian Cicone, profesor la Universitatea Politehnica din Capitală, a obţinut titlul de „Profesorul Bologna”, în urma propunerilor făcute de studenţii lui.
Traian Cicone este profesor la Catedra Organe de Maşini şi Tribologie de la Uni versitatea Politehnica din Bucureşti (UPB). Studenţii l-au votat pentru distincţia „Profesorul Bologna al anului 2008”, distincţie care, pe lângă onoare, „valorează mai mult decât 50% din salariu”, după cum a glumit dascălul la gala decernării premiilor.
Profesorul, care recunoaşte că nu dă uşor nota 10, a căutat şi o explicaţie pentru faptul că stu denţii lui l-au ales: „Din poziţia de cadru didactic am încercat să îmi închipui că în faţa mea, printre studenţi, sunt şi eu, cel de acum 30 de ani”.
Evenimentul zilei: Ce anume credeţi că i-a făcut pe studenţi să vă nominalizeze pentru „Profesor Bologna”?
Traian Cicone: Îmi este greu să intuiesc. Probabil pasiunea şi stăruinţa cu care îmi fac meseria ori poate interesul meu pentru a le cunoaşte şi, eventual, rezolva nemulţumirile legate de procesul de învăţământ. Cred că stau mult de vorbă cu studenţii în afara orelor de clasă, asta m-a apropiat de mulţi dintre ei.
Cum aţi descrie relaţia pe care o aveţi cu studenţii?
Eu mi-aş dori să fie un parteneriat, dar cu siguranţă acesta nu este posibil decât cu studenţii activi, perseverenţi. Din păcate, astăzi ne confruntăm cu o rată mare a absenteismului în universităţi, astfel că pot spune că sunt şi un „coşmar” pentru studenţii cu frecvenţă redusă. Reuşesc, totuşi, să păstrez relaţii bune şi cu cei care au „petrecut” mai mult timp cu mine la examene decât la cursuri.
Sunteţi profesor la Facultatea de Inginerie Mecanică. În plus, predaţi şi în limba engleză. Un domeniu atât de tehnic, predat şi într-o limbă străină, mai lasă loc unei apropieri profesor-student