De la începutul acestei săptămâni, postul de televiziune Kanal D a început să prezinte, în cadrul principalelor jurnale de ştiri, de la 18.30, o serie de reportaje cu titlul „Români de Spania”. Reporterii Kanal D şi-au propus să arate cum reuşesc cei care au ales să părăsească România să depăşească dificultăţile cu care se confruntă în Spania pe fondul crizei economice. Cele mai interesante şi mai emoţionante poveşti vor fi prezentate şi în paginile „Evenimentului zilei”, sub forma unei serii de reportaje semnate de trimişii Kanal D în Spania. Pe majoritatea românilor ajunşi la muncă în Spania nu i-a aşteptat nimeni cu braţele deschise.
Cu toate acestea, Spania este ţara în care multe familii de români şi-au făcut un rost în viaţă. Deşi este criză, afacerile pornite acolo merg bine, iar ei îşi pot permite orice-şi doresc, un lux la care în România nu puteau nici măcar să viseze. Marius, românul pe care vi-l prezentăm în aceste rânduri, poate spune cu zâmbetul pe buze că a reuşit în viaţă. Aşa cum afirma chiar el, însă, îţi trebuie minte ca să ai succes printre străini.
Un nou început
Marius Borotescu a plecat dintr-un sat teleormănean acum 9 ani, hotărât să îşi clădească o nouă viaţă în Spania. L-am întâlnit în Torrejon de Ardoz, un oraş liniştit, aproape de Madrid. În România, se ocupa de amenajări interioare şi restaurări, dar, odată ajuns printre străini, a luat-o de la început cu toate. „Nu cunoşteam limba, obiceiurile, nu ştiam absolut nimic despre ei”, ne-a spus Marius. I-a fost greu la început. Pentru că nu putea trăi departe de familie, la trei luni după venirea în Spania a adus-o şi pe soţia lui, Elena, şi pe primul lor copil, Adina.
„La început, am locuit 12 persoane într-un apartament cu patru camere. Dormeam noi într- o cameră, iar ceilalţi zece împărţeau două camere. A fost cel mai greu pentru m