Miscarea Hezbollah, considerata o organizatie terorista de catre Statele Unite, a purtat discutii cu reprezentanti ai Fondului Monetar International si UE, incercand sa obtina continuarea programelor de sprijin financiar pentru Liban daca gruparea siita va castiga, in luna iunie, alegerile parlamentare, potrivit Financial Times (FT).
Autoritatile de la Beirut considera ca instabilitatea politica si gradul ridicat de indatorare a Libanului ar putea exercita presiuni puternice asupra economiei, daca majoritatea parlamentara pro-occidentala actuala pierde alegerile din 7 iunie.
Guvernul actual, care a incercat pe perioada mandatului sa reduca influenta Hezbollah, a beneficiat de sprijin international atat din partea statelor arabe din zona Golfului Persic, cat si de la puterile occidentale. Arabia Saudita este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai actualei puteri. Pe de alta parte, Hezbollah este sustinuta de Siria si Iran, iar o victorie a acestei grupari la alegerile parlamentare ar putea determina Statele Unite si ceilalti suporteri ai actualei puteri sa sisteze sprijinul financiar pentru Liban.
Washingtonul considera Hezbollah o grupare terorista, insa multe state arabe vad organizatia ca pe o miscare de rezistenta impotriva Israelului.
Coalitia politica pro-occidentala care detine in prezent puterea sustine ca isi va pastra majoritatea parlamentara, insa sondajele indica o cursa stransa, cu un numar suficient de mare de votanti indecisi, care pot rasturna rezultatele.
Liderii Hezbollah au avertizat asupra posibilelor "pedepse economice" care ar putea fi suferite de Liban in cazul unei victorii a opozitiei, insa gruparea poarta negocieri cu FMI si UE in acest sens.
UE a aratat ca nu face distinctie intre Hezbollah si alte partide politice libaneze si va colabora cu orice guvern ales democratic. Sprijinul anual acordat de UE