In prezent, nivelul contributiei este de 2% din salariul brut al participantului, iar aceasta se scade din contributia platita la asigurarile sociale de stat.
„Mi-as dori sa incepem o actiune de lobby pentru o crestere mai rapida a contributiei decat cea planificata sau chiar sa sarim de nivelul de 6%", a declarat Seitan la Forumul International de Asigurare-Reasigurare, organizat saptamana aceasta la Sinaia de Media XPRIMM.
Fondurile de pensii private obligatorii au fost lansate in septembrie 2007 si au inceput sa colecteze bani de la clienti in mai 2008, nivelul initial al contributiei fiind de 2%. Potrivit legislatiei din acest domeniu, contributia trebuia sa se majoreze cu 0,5 puncte in fiecare an, pana va ajunge la 6%. Anul acesta Guvernul a decis insa ca aceasta sa ramana la 2% din cauza problemelor cu care se confrunta bugetul asigurarilor sociale, din care se iau bani pentru a fi transferati la fondurile de pensii private.
„S-a hotarat in negocierile cu FMI si Banca Mondiala ca nivelul contributiei sa fie majorat la 2,5% anul viitor, dar nu se stie cand vom recupera pierderea de anul acesta", a mai spus Seitan.
Potrivit unui studiu prezentat de Jaap Maassen, vicepresedintele Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP), o contributie cu un punct procentual mai mare poate creste pensia cu 30% dupa o perioada de economisire de 40 de ani.
Chiar daca vor pierde la nivelul activelor, fondurile ar putea castiga incepand cu anul viitor la nivelul numarului de participanti.
„Exista o puternica dezbatere ca o serie de categorii sociale (pensionarii „speciali": magistratii, diplomatii sau parlamentarii - n.r.) sa treaca in sistemul public, numarul lor total fiind de circa 300.000 de persoane. Din acestia, circa 200.000 au varsta necesara pentru a intra si in sistemul de pensii private obligatorii. Sunt oameni cu salarii bune, pla