Dintru inceput trebuie subliniata unicitatea acestei lucrari* care va cuprinde in final tot ce s-a tiparit si exista in bibliotecile bucurestene.
Au aparut deocamdata patru volume, privind perioada 1494-1918. Partea a II-a va inregistra cartile din intervalul 1918-1948; partea a III-a va cuprinde cartile din intervalul 1948-1989; iar partea a IV-a va incepe cu anul 1990 si se va opri in zilele noastre. Numarul volumelor fiecarei parti va fi stabilit in functie de numarul fiselor de descriere bibliografica. Semnalam cu oarecare intarziere aceasta lucrare aparuta in 2006-2008.
Pentru volumele deja aparute au fost utilizate si „Bibliografia romaneasca veche (1508-1830)" si „Bibliografia romaneasca moderna (1831-1918)", lucrari aparute intre cele doua razboaie. De asta data, materialul a fost completat, organizat pe domenii, iar in cadrul fiecarei grupe operele au fost ordonate cronologic si alfabetic, dupa autori si titluri. Astfel, ne aflam in fata primei bibliografii romanesti organizate pe domenii si nu pe autori. Din pacate, la primul volum lipseste o pagina de cuprins cu toate aceste domenii - in numar de aproape o suta -, incat, in cazul in care cauti ceva anume, trebuie sa frunzaresti volumul/volumele pana dai de domeniul dorit. Eroarea este remediata la volumele doi, trei si patru. Ca sa va faceti o idee despre ce se gaseste in „Bibliografia cartii bucurestene", trebuie sa enumeram domeniile: generalitati; filosofie, psihologie, logica, etica; religie, teologie; statistica, demografie, sociologie; politica; economie; drept, legislatie; administratie publica; arta militara in general; asigurari, prevederi si ajutor social; educatie, invatamant; medicina; medicina veterinara; agricultura si alte domenii inrudite, zootehnie; economie casnica; inginerie, tehnica si industrie in general; conducere si organizare in industrie, comert s