» Nu va bucurati ca Libor si Euribor scad, banca are si alte medode sa va ia banii: mareste marja.
» Un ardelean din Alba Iulia a patit-o pe pielea lui si in loc de 301 franci pe luna va plati 377 pentru creditul ipotecar.
Poate va ganditi de vreun an incoace cat de inspirata a fost alegerea unui credit in valuta cu dobanda variabila legata de Libor sau Euribor. In 2008 dobanzile erau de peste trei ori mai scumpe decat acum. O data cu reducerile drastice din ultimul an rata ar fi trebuit sa scada simtitor, iar unii dintre cei care au luat credite in euro (si au venituri tot in euro) chiar simt diferenta. Functionara unei banci pe la ghiseul careia am trecut saptamana aceasta imi spunea ca un client cu 4000 de euro rata (da, stiu vi se pare enorm, dar asta este exemplul pe care mi l-a putut da) plateste acum doar vreo 2000. Socotit la banii omului, daca dobanda ar tine-o tot asa intr-un an economiseste de-o masina buna! Dar asta este povestea frumoasa in care dragutul de Euribor scade, iar bancii nu-i trece prin minte sa-si mareasca marja.
Da, marja! stiti doar ca intr-un astfel de contract de credit dobanda e facuta din Libor sau Euribor (la 3 sau 6 luni de exemplu), peste care banca isi pune si ea macar 5-7%. Ei, dar in piata, dragii mosului, sunt tot felul de banci, ca si zanele. Alea bune tin marja pe loc si respecta contractul. Alea rele – antizanele – fac altfel de farmece: trimit omului cu credit ipotecar, de exemplu, o scrisorica in care il anunta ca tocmai i-a crescut rata. "Pai bine frate, se intreaba rumanul, cum sa creasca dac-ar trebui sa scada?!" Uite-asa, antizana tocmai a marit marja de la 4 la 6%. Nu-ti convine? Ori dai banii inapoi ori te dam in judecata, te dam la biroul de credit, punem pe tine capcaunii de la executare silita, ce mai, nici peria din lacul de clestar nu te mai salveaza. De patanie am aflat du