Cel mai bun instructor de fitness este... MP3-ul personal, sustine un psiholog sportiv care a incercat timp de peste 20 de ani sa descifreze tainele stransei legaturi intre muzica ascultata in timpul practicarii unui sport si capacitatea de a rezista la efort.
Studiul, efectuat de o echipa de la Universitatea Brunel si condus de Costas Karageorghis, dezvaluie ca un antrenament efectuat pe muzica este mai usor de suportat deoarece atentia sportivului este captata in alta directie iar perceptia efortului este mai scazuta, informeaza The Times.
Specialistii mai spun ca tot secretul este sa stii sa potrivesti ritmul melodiilor cu tempourile exercitiilor fizice pe care le efectuezi. Efectul in caz de reusita? Miscarile devin regulate iar nivelul de oxigen necesar depunerii efortului fizic scade cu 6%.
Ideea nu este noua, fiind utilizata de multi atleti de performanta, printre care si maratonistul Haile Gebrselassie care a recunoscut in 1994 ca se antreneaza cel mai bine pe muzica lui Scatman.
Unii sportivi de renume considera muzica drept "un drog legal" fara efecte secundare si sustin ca apeleaza de multe ori inaintea competitiilor fie la melodii extrem de ritmate pentru a-si face incalzirea fie la melodii lente care sa ii ajute sa se relaxeze si sa se concentreze.
Studiul realizat de Costas Karageorghis demonstreaza insa pentru prima oara ca muzica bine aleasa poate creste vigoarea organismului uman cu 20% si il poate ajuta pe sportiv sa depaseasca punctul maxim al starii de oboseala.
"Cand facem sport, creierul nostru cauta in mediul extern stimuli care sa il ajute sa iasa din starea de oboseala. O melodie cu un tempo redus, de 80-110 batai pe minut (cum este cel al piesei Beatles "Let it be"), este contraindicat deoarece apare o neconcordanta intre ritmul miscarilor pe care trebuie sa le efectuam