Românii fac studii pentru ca ţara noastră să fie beneficiara unuia dintre cele 12 proiecte demonstrative ale UE pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon. Comunitatea ştiinţifică mondială a convenit că activităţile industriale şi umane au un impact negativ din perspectiva evoluţiei emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). În ultimii 250 de ani a crescut semnificativ cantitatea de combustibili fosili utilizaţi pentru producerea energiei electrice şi termice necesare pentru alimentarea consumatorilor urbani şi industriali, ceea ce a generat creşterea emisiilor de GES.
Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră care contribuie la accentuarea fenomenului de încălzire globală şi la schimbările climatice. Oamenii de ştiinţă caută soluţii pentru reducerea concentraţiei de CO2 din atmosferă care, în momentul de faţă, este cu 38% mai mare decât în perioada preindustrială. Dacă nivelul concentraţiilor de GES din atmosferă va depăşi 450 de părţi per milion, nu vom mai putea opri consecinţele pe care gazele cu efect de seră le vor avea asupra sistemului climatic la nivel global.
Soluţie pentru stabilizarea climei
Una dintre soluţiile tehnice care pot conduce la stabilizarea concentraţiilor de emisii de GES în atmosferă o reprezintă tehnologia de captare, transport şi stocare geologică a dioxidului de carbon (CCS). La nivel european, soluţia este acum în fază de proiect demonstrativ.
Prin implementarea tehnologiei CCS, dioxidul de carbon emis de instalaţiile industriale va fi captat înainte de a fi emis în atmosferă, transportat şi injectat în pământ, în straturi geologice bine alese. Formaţiunile geologice sunt capabile să stocheze cantităţi importante de CO2 pentru foarte mult timp.
Paşii până la situl de stocare
Aproximativ 60% din emisiile de CO2 la nivel global prov