Magistraţii sunt bugetarii cărora nu le vor mai creşte salariile multă vreme de acum înainte. Sursa: Codrin Prisecaru
Astfel, potrivit proiectului de lege unică de salarizare pentru bugetari, angajaţii din magistratură ( care se bucură în prezent de remuneraţii foarte mari) vor rămâne la aceste venituri până vor fi ajunşi din urmă de restul bugetarilor din România, aflaţi pe acelaşi nivel ierarhic stabilit de actul normativ.
Astfel, preşedintele Curţii Supreme, care are, acum, un salariu de aproape 15.000 de lei (echivalentul a aproximativ 25 de salarii minime pe economie), va câştiga, conform unor anexe la legea unică de salarizare, doar 15 salarii minime pe economie, ca şi preşedintele ţării.
Leafa magistratului- şef nu va scădea însă, ci va sta pe loc până când indicele de ierarhizare (15 în acest caz) înmulţit cu salariul minim pe economie va ajunge la valoarea actuală a salariului pe care acesta îl primeşte. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - al cărui salariu de aproximativ 14.000 de lei „va îngheţa” pentru o perioadă nedeterminată - a reacţionat împotriva acestui proiect de act normativ, spunând că principiile elaborării lui nu au fost validate şi de reprezentanţii CSM.
Discuţiile privind legea unitară de salarizare pentru angajaţii din sectorul bugetar au stârnit nemulţumiri şi în rândul sindicaliştilor, care acuză Ministerul Internelor că vrea să strecoare în proiect o anexă specială de salarizare in vocând secretul de serviciu. Secretarul de stat Valentin Mocanu, responsabilul delegat de guvern să coordoneze discuţiile pe legea unică, a precizat însă că vor fi secrete doar funcţiile angajaţilor din structurile speciale, nu şi salariile lor. Printre privilegiaţii noii legi se numără aleşii neamului.
Astfel, salariile senatorilor şi deputaţilor vor creşte, în următoarea p