Se pare că ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a rămas singurul optimist din industria de profil în ceea ce priveşte efectele secetei de anul acesta asupra culturilor agricole.
„Seceta nu va fi urmată de o criză alimentară sau de o criză a grâului în acest an, în condiţiile în care pe piaţă există o abundenţă de produse. Evaluarea preţului grâului se face după preţul de la bursele mondiale (în jur de 0,5 lei pe kilogram în prezent - n.r.). El nu se va duce mai mult. Abundenţa de produse care există pe piaţă la ora actuală (...) nu va determina o criză a grâului în acest an, chiar dacă noi vom fi confruntaţi cu probleme“, a declarat ieri ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. Ministrul a arătat că nu va fi cazul declanşării unei crize alimentare. „Toate prognozele pe care le avem noi până acum nu arată că va fi o criză alimentară. În lume se moare de foame, dar România are un potenţial agricol care să ajungă pentru 80 de milioane de locuitori“, a spus Sârbu.
Ministrul a adăugat că eventuala declarare a stării de calamitate se poate face de guvern doar în urma primirii de rapoarte din teritoriu. „Declararea stării de calamitate nu depinde de noi. Rapoartele vin din teritoriu. Vom declara starea de calamitate doar în momentul în care vom fi sesizaţi. După ce se parcurg etapele locale, se constituie o comisie mixtă care verifică. Acesta va constata dacă e calamitate sau nu şi apoi trimite raportul la noi. Se centralizează situaţiile după care se face o hotărâre de guvern“, a precizat Sârbu.
Agricultorii îl contrazic pe ministru
Marii producători agricoli din România au declarat că seceta ar putea afecta până la 80% din producţia autohtonă de cereale, faţă de un an normal, iar cele mai afectate vor fi culturile de porumb şi grâu, estimând 1,5 tone de grâu şi 2,5 milioane de tone de porumb. „Producţia de cereale este deja foarte afe