Valentin Sotir, Simona Pelin şi John Bilco au reuşit să întoarcă în favoarea lor dificultăţile crizei. Trei români care au făcut bani buni pe Wall Street nici nu se gândesc să dea acum bir cu fugiţii. Citiţi în numărul şase al Forbes România, care va apărea luni, 1 iunie. Faţada de marmură a New York Stock Exchange veghează liniştea intersecţiei Broadway cu Wall Street. Nimic nu pare să amintească prăbuşirea unei lumi ce părea sigură, mult prea sigură.
În toamna lui 2008, mii de turişti şi gură-cască se îngrămădeau pe Wall Street pentru a-i vedea pe brokerii şi agenţii financiari cu minţile rătăcite. Căzuse Lehman Brothers. Pe Wall Street începuse măcelul coloşilor.
Acum, după opt luni, unii au devenit o amintire, alţii rezistă cu picioare de lut. Printre ei, se strecoară şi Valentin Sotir cu mica sa firmă de intermediere financiară, Consumer Capital Solutions.
Datoriile, hrană pentru afaceri
Criza nu l-a alungat în România. Nici prin gând nu-i trece să se întoarcă. „Dacă am datorii? Nu, n-am! Însă, acum, cea mai profitabilă investiţie este tocmai… cumpărarea datoriilor!“, dezvăluie Sotir planul său de bătaie. Afacerea de intermediere a creditelor ipotecare, pe care Sotir a pus-o pe picioare în 2002, se reinventează şi se adaptează, acum, într-o lume a datornicilor.
Aşa se face că o parte din resursele Consumer Capital Solutions se concentrează în achiziţia pachetelor de proprietăţi confiscate de bănci (aşa-numitele „foreclosed properties“). Acestea sunt vândute de către instituţiile de credit cu reduceri foarte mari faţă de valorile iniţiale ale investiţiei (chiar şi cu 90% mai puţin!).
Un pachet costă minimum cinci milioane de dolari. Datoriile reprezintă, acum, o pradă râvnită de investitorii străini, cei mai mulţi din Israel, Venezuela sau Bolivia. Deşi mai sărac cu aproape 7