Ministerul rus de Externe a precizat ieri că întâlnirea bilaterală Serghei Lavrov-Cristian Diaconescu din 27 februarie nu a hotărât reluarea negocierilor privind „tezaurul românesc”, aşa cum ar fi declarat oficialul român săptămâna aceasta. Sursa: Vlad Stănescu „Din nefericire, domnul Diaconescu denaturează faptele”, precizează un comunicat al MAE rus, care subliniază că la întâlnire s-a discutat despre reluarea activităţii unei Comisii comune care va analiza întregul complex de relaţii dificile dintre cele două ţări, „şi nu aspecte individuale de interes pentru una dintre părţi”.
Printre evenimentele analizate de comisie, MAE rus enumeră preluarea, de către România, a patrimoniului militar, după demobilizarea armatei ruse la încheierea Primului Război Mondial, ocuparea, de către România, a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord în perioada 1918-1940, acţiunile autorităţilor române în Transnistria în perioada 1941-1943 sau în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Intervenţia MAE rus vine pe fondul unei tensionări a relaţiilor Bucureşti- Moscova, admisă de preşedintele Traian Băsescu şi evidenţiată de declaraţiile unor oficiali ruşi, care au criticat România pentru presupusul amestec în treburile interne ale Republicii Moldova.
Un raport intern al ambasadorului Austriei la Bucureşti, citat de NewsIn, preciza, pe 14 mai, că Traian Băsescu le-ar fi spus diplomaţilor UE că „relaţia cu Rusia a fost afectată recent şi de scandalul de spionaj, şi de expulzarea a trei angajaţi ai Ambasadei ruse la Bucureşti”.
REPLICĂ MAE ROMÂN
Ministerul român al Afacerilor Externe şi-a exprimat regretul "pentru faptul că partea rusă nu a informat în mod corespunzător cu privire la obligaţiile bilaterale", se arată într-un comunicat de presă. Astfel, potrivit MAE, există două comisii distincte, după cum urmează: "Pe de o parte, est