Judecătorii au constatat că Gabriel Gafiţa a semnat un angajament cu Securitatea în 1977. Şoc în diplomaţie! Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, ieri, că ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, a colaborat cu Securitatea, cu numele de cod „Rosetty”. Decizia poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă. Ziarul „Adevărul” a dezvăluit în exclusivitate, la data de 10 iulie 2008, în articolul „Ambasadorul turna scriitori pe coniac”, că Gabriel Gafiţa (57 de ani) a fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, pe când avea 25 de ani. El a primit misiunea să deconspire starea de spirit din lumea literară, dat fiind că la vremea respectivă era scriitor.
Angajamentul diplomatului
Ziarul „Adevărul” publică astăzi angajamentul de colaborare, semnat la data de 24 februarie 1977, de către Gabriel Gafiţa, în faţa căpitanului de Securitate Oprişor Oniţiu. „Sunt conştient de necesitatea informării organelor de stat asupra unor aspecte care ar putea afecta interesele statului român, ar putea periclita securitatea sa, ordinea de drept, sau leza secretul de stat. (...)
Mă angajez să redau cu fidelitate, fără subiectivism, cele sesizate şi să păstrez secretul colaborării cu organele de stat”, preciza în angajament actualul ambasador al României în Portugalia. Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Gabriel Gafiţa a fost colaborator al serviciilor secrete româneşti şi după Revoluţie, în perioada 1990-1991, când a avut numele conspirativ „Chibrit”.
Răsplătit cu coniac şi chinezării
CNSAS a depus în faţa magistraţilor mai multe deconturi făcute de Securitate pentru recompensarea informatorului. Forma recompensării „cadouri, înmânate pe bază de chitanţă”: sticle de coniac „Albania”, figurine chinezeşti, căni de sticlă şi de cositor.
Potriv