Elevi din liceele dâmboviţene au participat astăzi la un concurs judeţean pe tema istoriei comunismului în România
Concursul „Să nu uiţi” a urmărit asumarea de către elevi a unor valori precum democraţia, toleranţa şi cooperarea. La concurs au participat elevi de liceu cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, fiecare liceu fiind reprezentat de câte un echipaj format din trei elevi.
Premii de pe urma comuniştilor
Concursul a fost structurat pe două secţiuni: evaluarea cunoştinţelor participanţilor pe baza unui test şi exprimarea unui punct de vedere personal referitor la ce a reprezentat comunismul în România prin mijloace neconvenţionale: grafică, poezie, pictură, scurtmetraj. Câştigătorii au fost răsplătiţi cu bani şi cărţi. Cel mai mare premiu a fost de 240 de lei, la care s-au adăugat cărţi în valoare de 50 de lei.
Elevii au aflat de “Fenomenul Piteşti”
Copiii s-au întâlnit cu Lucian Penescu, fost deţinut politic, precum şi cu un psiholog, Cosmin Dolomeţ. Primul a vorbit despre “Fenomenul Piteşti”, iar Dolomeţ despre considerentele psihologice ale închisorii politice. „Părinţii mei vorbesc mult despre perioada comunismului, despre cât de greu le era şi am vrut să ştiu mai multe despre acele vremuri. Nu îmi vine să cred că au fost comise asemenea nedreptăţi. Cu cât citesc mai mult, cu atât mă îngrozesc mai tare”, spune Diana, 17 ani, elevă.
“Nu te puteai distra”
„De Ceauşescu am tot auzit şi mai ştiu că nu era televizor, adică nu aveai la ce să te uiţi la televizor, nu te puteai distra deloc, nu aveai ce să cumperi. Am mai învăţat la istorie, am mai văzut la televizor, cam atât”, spune Radu, 16 ani.
„La originea concursului stă faptul că totul s-a uitat foarte repede. Tinerii nu trebuie să uite că, pentru libertatea de care se bucură ei astăzi, au suferit şi au murit mulţi oameni, la Revoluţia din 1989, dar şi înainte, î