Parlamentul Republicii Moldova a amanat pentru miercurea viitoare alegerea sefului statului, liderii majoritatii comuniste invocand sarbatoarea ortodoxa a Inaltarii Domnului (Ispasul) in argumentatia lor.
Totusi, motivele amanarii tin mai degraba de aranjamentele de pe Pamant si nu de contemplatia divina.
Si asta pentru ca ecuatia alegerii presedintelui Republicii Moldova si viitorul celei mai sarace tari din Europa se calculeaza in functie de mai multi de "daca" dupa ce, in urma cu doua saptamani, majoritatea a esuat in prima tentativa de a o alege in functia de presedinte pe fostul premier Zinaida Greceanii.
Daca si a doua tentativa va esua, atunci vor fi alegeri anticipate parlamentare, iar opozitia va avea o noua sansa in fata comunistilor, in asentimentul tinerilor care au protestat violent dupa alegerile din martie. Si sunt mari sanse ca alegerile anticipate sa fie convocate, de vreme ce opozitia, care are 41 de voturi in Parlament, refuza sa sustina candidatura lui Greceanii, careia, teoretic, ii trebuie un singur vot de la cele trei partide adverse pentru a fi aleasa.
Soarta Moldovei sta, asadar, in acest singur vot: daca un deputat al opozitiei democratice va "trada", atunci regimul lui Voronin poate sa mearga linistit inainte. Sunt mari presiuni, potrivit legendelor urbane din Chisinau, ca lucrurile sa ramana neschimbate, iar deputatii opozitiei sa tradeze.
Ca inca nu au cedat presiunilor s-a vazut ieri, de vreme ce majoritatea a decis amanarea sedintei, in conditiile in care doi parlamentari de la opozitie au lipsit (este vorba de Dorin Chirtoaca - Partidul Liberal, primarul Chisinaului si Veaceslav Platon de la Alianta Moldova Noastra - AMN).
Iar Vladimir Voronin a transmis un mesaj limpede opozitiei: In calitate de sef al Legislativului nu va supune la vot candidatura la presedintie pana nu va fi sigur ca cineva va trad