Incinta Clubului "Prometheus" a găzduit miercuri, 20 mai, festivitatea de decernare a Premiilor de Debut ale României literare. Juriul, alcătuit din redactorii revistei România literară, l-a avut preşedinte pe Nicolae Manolescu. Emoţiile au aparţinut nu numai celor nominalizaţi, dar şi publicului aflat în sală, iar prezenţa unui mare număr de camere de televiziune a făcut ca reflectoarele lor să încingă aerul pînă la pragul caniculei.
Potrivit protocolului decernării, fiecare debutant s-a bucurat de pledoaria unuia din membrii juriului. Cum unul dintre nominalizaţi, Florin Caragiu, se află la a doua sa carte, juriul i-a înmînat o diplomă de nominalizare fără a-l mai include pe lista finaliştilor. Cartea Svetlanei Cârstean, Floarea de menghină, a fost prezentată de Ioana Pârvulescu: "Dacă nu aş fi ştiut că Svetlana Cârstean scrie poezie, mi-aş fi dat seama de lirismul ei în urma interviului pe care mi l-a luat în urmă cu cîteva luni. Din felul în care îşi formula întrebările puteai să-ţi dai seama că Svetlana are o structură poetică. Ceea ce nu înseamnă că, dacă ai structură poetică, ştii să scrii poezie. Poţi s-o ai şi totuşi să scrii prost. Dar nu acesta e cazul Svetlanei Cârstean. Autoarea scrie o poezie foarte bună, personală şi patetică. În plus, Svetlana nu s-a grăbit să debuteze în volum, ci a aşteptat cîţiva ani, iar acesta e un detaliu grăitor. Eu cred foarte mult în debuturile tîrzii de poezie, căci ele dovedesc că persoana are stofă. De obicei, poezia ţine de un episod al tinereţii, care trece o dată cu vîrsta. Cînd nu trece, atunci putem fi siguri că avem de-a face cu o natură poetică. De aceea, cred că Svetlana Cârstean are un viitor în literatura română."
Volumul de poezie al Danielei Popa, Paper clips, a fost prezentat de Gabriel Dimisianu, care şi-a precedat lectura cîtorva fragmente din carte cu o suită de observaţii: "V