Statele Unite au fost acuzate de sabotarea negocierilor pentru vanzarea Opel, iscandu-se mini-criza diplomatica intre SUA si Germania, care se concentreaza pe alegerile.
"Opel a devenit un obstacol in relatiile dintre Germania si SUA. Germanii nu cred ca sunt luati in serios de catre americani", a spus Stefan Bratzel, profesor specializat in istoria industriei auto, citat de AFP.
Miercuri noapte, pe ultima 100 de metri de negocieri, GM a anuntat ca ar mai avea nevoie de 300 de milioane de euro in plus, pe langa cele 1,5 miliarde de euro, pe care guvernul Germaniei a fost de acord sa-i ofere, sub forma unui ajutor de urgenta.
Germanii s-au suparat si pe faptul ca Washington-ul a trimis un singur reprezentant, un consultant tehnic, la negocierile cu GM.
"Ar fi putut sa faca un efort", a spus ministrul Economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, despre guvernul american.
Potrivit analistilor, exista si o bariera lingvistica, reprezentantul SUA necunoscand nici macar un cuvant in germana, ceea ce denota lipsa de interes a americanilor. De asemenea, nici ministrul economiei din Germania, Jochen Homann, nu este un vorbitor prea bun de engleza.
Interesele economice ale celor doua state nu sunt similare, in acest caz. Pentru SUA, care injectat deja miliarde de dolari in salvarea GM, 300 de milioane de euro in plus nu reprezinta o suma prea mare.
Pe de alta parte, oficialii germani sunt ingrijorati din cauza alegerilor generale din septembrie, fiind atenti la cheltuieli.
La nivel inalt, insa, exista promisiuni, atat din partea cancelarului german, Angela Merkel, cat si a presedintelui american, Barack Obama, ca negocierile nu vor fi abandonate.
Un eventual faliment al Opel nu ar fi benefic pentru nici o parte. In timp ce politicienii din Germania ar trebui sa faca fata celor