„In materie de petrol am dat tot. Atat capacitatile de prelucrare, cat si capacitatile de productie. In ceea ce priveste sectorul gazelor, statul mai detine circa 50% din acesta. In situatia actuala ne lipsesc parghiile necesare unei interventii sustinute care sa ajute marii consumatori de energie la nivel national. Toate companiile care au fost privatizate din siderurgie, metalurgie si chimie se intorc acum la stat si cer gaze si energie mai ieftina", a spus Serban in cadrul conferintei Mediafax Talks About Energy.
Declaratia sa vine dupa ce ministrul economiei Adriean Videanu a anuntat marti ca legea gazelor va fi modificata intr-o sedinta viitoare de guvern pentru a permite industriilor locale sa cumpere gaze doar din productia interna. Acest lucru ar reduce costul de achizitie al gazelor cu pana la 20%.
Serban a mai apreciat ca sistemul energetic prezinta mari probleme, care tin in principal de securitatea si siguranta acestuia.
De asemenea, secretarul de stat a anuntat ca BERD va acorda saptamana viitoare un credit de 150 mil. lei destinat modernizarii Complexului Energetic Turceni. Potrivit acestuia, autoritatile mai negociaza cu banci ca Deutsche Bank sau BCR, parte a grupului austriac Erste, pentru atragerea de investitii in sectorul energetic.
In ceea ce priveste dependenta Romaniei de resursele energetice externe, Serban a apreciat ca problema nu suporta prea mult timp amanare, intr-o perioada de maxim 4-5 ani de zile trebuind rezolvata si aceasta chestiune.
„Romania, dupa cum am vazut si in iarna, poate trece peste o criza de genul celei a gazelor rusesti, dar nu isi permite sa astepte prea mult timp", a adaugat Serban.
In urma fata de restul regiunii
„Romania s-a jucat cu ordonantele de spargere a sistemului energetic sau cu hotararile privind realizarea unui sistem de termoficare, in timp ce in jurul nostru p