Suntem in plina criza economica, preturile caselor au scazut, terenurile nu se mai vand. Si, totusi, exista o afacere care n-are moarte: piata locurilor de veci. In Bucuresti, la Bellu, un mormant a ajuns sa coste cat o garsoniera, desi faimosul cimitir e aproape o ruina. Au contribuit haosul din administratia cimitirelor, specula cu locuri de veci si dezinteresul oamenilor. In Belu se fura tot si nu se investeste nimic. Considerata pe vremuri un adevarat muzeu in aer liber, celebra necropola e, la randul ei, pe moarte.
A fost odata un cimitir
Frumos, celebru, bine intretinut – un muzeu in aer liber. Cu spatii largi si monumente valoroase. Un adevarat loc de pelerinaj pentru cei care vroiau sa invete istorie, literatura sau arta.
Bellu. O mandrie altadata, aproape o ruina astazi. Pe vremea cand oamenii inca mai erau generosi, iar apartenenta la comunitate inca mai conta, un baron pe nume Bellu, fost ministru al culturii si justitiei, a donat Bucurestilor zeci de hectare de teren, sa fie folosite pentru inhumarea localnicilor. Din darnicia baronului si dragostea de frumos a predecesorilor nostri, s-a nascut cel mai faimos cimitir al Romaniei.
Anii au trecut, mentalitatile s-au schimbat, generozitatea a disparut. Astazi, din Bellu a ramas doar un amestec haotic de cavouri kitsch, care sfideaza parca trecutul, ingropat sub monumente profanate si vandalizate. Timpul si nepasarea si-au spus cuvantul. Cate au mai ramas, operele de arta se sufoca printre termopane si sculpturi grosolane.
Legende si… legende
Nea Stelica este candelar, sot de candelareasa, o meserie bine vazuta in Bellu. De zeci de ani de cand se plimba pe aleile cimitirului, a ajuns sa le cunoasca cu ochii inchisi.
"Monumente noi? Cel al lui Viorel Catarama – spune candelarul Stelian Oprisanescu. Nu are inca pe nimeni acia, monumentul este in constr