PSD si PD-L trag cu dintii sa iasa pe primul loc la alegerile europarlamentare din 7 iunie. Primul loc le-ar asigura o optiune serioasa pentru alegerile prezidentiale din toamna si le-ar pune in pozitia de a numi viitorul comisar european.
Vasile Blaga, unul dintre sefii campaniei PD-L, le-a transmis inca de saptamana trecuta presedintilor filialelor partidului: daca veti avea un scor slab, va rup. Plecati acasa si voi, si directorii pe care vi i-ati pus in institutiile descentralizate.
Poate exista un argument mai solid pentru mobilizare?
Valeriu Zgonea, seful de campanie al PSD, mustaceste: "Stie Blaga ce stie, nu ai vazut ce verde e la fata in ultima vreme? Pedepse? La noi este o traditie. Cine pierde plateste".
"Ei, nici chiar asa, Blaga nu le-a spus ca ii rade.
I-am mobilizat. Nu am fixat penalitati", aduce explicatii suplimentare Gheorghe Flutur, celalalt strateg al campaniei PD-L.
In sondajele de opinie, PD-L si PSD sunt aproape umar la umar, cu un usor avantaj pentru PSD, dar inclus in marja de eroare a sondajelor. Cam 30% in intentiile de vot pentru aceste alegeri au cele doua formatiuni politice, ceea ce s-ar traduce prin 11-12 mandate pentru fiecare partid din totalul de 33 rezervate Romaniei in Parlamentul de la Strasbourg. Pentru cei doi titani autohtoni ai politicii, obligati sa guverneze impreuna, alte partide nu mai conteaza. Si miza nu este doar cate mandate rup ele din cele 33 atribuite Romaniei.
Mircea Geoana, seful PSD, a aruncat manusa: "Partidul care castiga cele mai multe mandate in Parlamentul European desemneaza viitorul comisar european din partea Romaniei".
De cealalta parte, presedintele Traian Basescu, deplin angajat in campanie alaturi de PD-L, nu uita sa treaca in comunicatele de presa de dinaintea vizitelor in Europa (de exemplu, in Franta si Grecia) ca discuta cu liderii europeni des