Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), cel mai important producator local din industria chimica, a ajuns intr-o situatie aproape fara iesire, avand nevoie urgenta de sprijin din partea statului, care nu poate insa interveni fara un aviz favorabil din partea Comisiei Europene (CE).
Oltchim a pierdut la finele anului trecut principala sursa de aprovizionare cu materii prime, dupa ce Petrom a decis sa inchida definitiv sectia de petrochimie de la Arpechim, fapt pentru care combinatul functioneaza la subcapacitate si din aceasta cauza genereaza pierderi semnificative.
Totodata, indicatorii financiari ai Oltchim nu-i permit acesteia sa se mai imprumute pentru a reusi sa achizitioneze petrochimia de la Arpechim sau sa realizeze alte investitii pentru a se restructura, astfel ca singura sansa pentru combinat ramane tot statul, care insa nu poate interveni fara acordul Comisiei Europene.
Oltchim este deja impovarata cu datorii, care se ridicau la finele lunii martie la peste 400 mil. euro, iar compania inregistra la aceeasi data capitaluri proprii negative de 278,3 mil. lei (65,8 mil. euro), care cresc pe masura ce combinatul acumuleaza pierderi. Capitalurile proprii negative semnifica faptul ca firma nu si-ar putea acoperi datoriile daca ar trebui sa vanda toate activele pe care le detine in patrimoniu.
Oltchim a revenit pe pierdere in 2007 cu un rezultat negativ de 95,9 mil. lei (28,7 mil. euro), pierderi care au continuat sa se adanceasca trimestru dupa trimestru, anul trecut acestea urcand la 234 mil. lei (63,7 mil. euro) si in primul trimestru din acest an s-au cifrat la 28,1 mil. lei (6,5 mil. euro), in conditiile in care datoriile au continuat sa se umfle pe fondul deprecierii leului.
Chiar reprezentantii Oltchim au declarat recent ca fara achizitia petrochimiei Arpechim, principala sursa de materii prime a combinatului, compania ar intra in incap