În programul „Prima casă”, restanţierii vor fi puşi la zid de ANAF. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Teroarea din partea băncilor care îi pot da oricând afară din case pe cei care nu-şi pot plăti, timp de mai multe luni, ratele creditelor ipotecare contractate este înlocuită, în programul „Prima casă”, cu teroarea statului.
Astfel, dacă persoanele care şi-au luat un împrumut de la bancă, garantat de stat, pentru un apartament şi nu îl mai pot achita, vor avea de-a face direct cu Fiscul. Vor fi executate silit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a recupera banii plătiţi de stat băncilor, ne-a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Fondul de garantare este instituţia prin care se va derula întregul program, lansat de autorităţi pentru a dezgheţa piaţa imobiliară, pentru a relansa sectorul construcţiilor, dar şi pentru a le permite românilor să-şi cumpere o primă locuinţă.
Declaraţie la notar că nu ai altă casă
Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unul dintre artizanii programului „Prima casă”, a declarat, ieri, într-o discuţie pe HotNews. ro, că „dacă (debitorii - n.r.) nu îşi plătesc ratele, casa va fi executată după 90 de zile, iar Ministerul Finanţelor va intra în posesia casei, urmând să o valorifice sau să-şi consolideze fondul locativ”.
Drăgoi spunea că, pentru a putea beneficia de programul iniţiat de guvern, beneficiarul nu trebuie să deţină o proprietate la momentul aplicaţiei, fapt care va fi dovedit printr-o declaraţie notarială pe proprie răspundere.
„Se verifică toate criteriile de eligibilitate conform normelor bancare în aplicare. Se prezintă imobilul care urmează a fi achiziţionat. Banca va face e va luarea acelui imobil, va verifica eligibilitatea beneficiarului, va ţin