Dovlecei umpluti cu branza si menta
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 dovlecei mijlocii, 200 g branza de vaci, 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 4 fire de menta proaspata, 100 ml ulei de masline, 1 lingurita chimen pisat, 1 lingurita ierburi aromate (cimbru, rozmarin), sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 180gr.C. Se spala dovleceii, se taie in doua (pe lung) si se scobesc cu o lingurita. Miezul, cepele si usturoiul (curatate) se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune la incins jumatate din cantitatea de ulei si se calesc la foc mic, circa 5 minute, ceapa, usturoiul si miezul de dovlecel, amestecand intruna. Se adauga ierburile aromate, sare si piper, si cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei. Se asaza intr-o tava, se toarna peste ele un pahar cu apa si putin ulei, se baga la cuptor si se lasa 20 de minute. Intre timp, se spala frunzele de menta, se taie marunt si se amesteca cu branza de vaci, chimenul pisat, restul de ulei, sare si piper. Se scot dovleceii din cuptor, se lasa sa se raceasca 5 minute, se garnisesc cu amestecul de branza si menta si se servesc imediat, asa calduti.
Omleta "verde" cu branza de oaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 300 g spanac proaspat, 1 legatura patrunjel verde, 2 legaturi menta, 200 g telemea de oaie, 50 g unt, 4 linguri ulei, sare, piper macinat.
Mod de preparare: * Se bat ouale intr-un castron. Se spala spanacul si se taie fasii, patrunjelul si menta se toaca fin, se lasa sa se scurga si apoi se calesc in untul incins, circa 5 minute, amestecand intruna. Dupa ce s-au inmuiat, se toarna in castronul in care s-au batut ouale, se amesteca bine si se gusta de sare si piper. * Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se toarna jumatate din amestecul de oua si verdeata si se lasa sa se prajeasca 5 minute la foc mic (fara sa se amestece). Se taie bran