Veniturile mici ale părinţilor îi determină pe aceştia să-şi reducă cheltuielile cu aproximativ 200 de lei lunar. Pentru a-şi putea continua studiile pe timp de criză, tinerii renunţă la cărţi, haine, ieşiri în oraş şi îşi caută chirii cât mai ieftine. Criza economică afectează din plin viaţa studenţilor. Cum nu toţi au timp să se angajeze pe perioada studiilor, o mare parte dintre ei trăiesc din banii primiţi de la părinţi, mai puţini ca până acum.
„Mie îmi trimit părinţii banii, iar situaţia la locul de muncă al tatălui meu este cam dificilă în perioada crizei. În toamnă, îmi permiteam să ies în fiecare seară în oraş şi cheltuiam în jur de 400-500 de lei lunar, doar pe mâncare şi distracţie. Chiria era 90 de euro, plus cheltuielile, care ajungeau până în 100 de lei. Acum m-am mutat şi plătesc chiria 50 de euro lunar, şi pentru a putea pleca la vară undeva în vacanţă, prefer să renunţ la un suc sau la o ciocolată”, explică Ramona Fäder, studentă în anul I, la Facultatea de Studii Europene.
Asemenea ei este şi Elsa Seica, studentă în anul I, la Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia jurnalism: „Situaţia mea financiară este foarte modestă. Deşi în toamnă situaţia era mai bună, în momentul de faţă nu-mi mai fac alte pofte, precum o prăjitură sau un jeleu. Atunci ieşeam aproape în fiecare seară, acum, însă, am redus şi ieşirile în oraş.
Prefer să-mi chem prietenii acasă la un ceai. Mama îmi trimite lunar 400 de lei, înainte îmi trimitea în jur de 500 de lei pentru că avea un venit suplimentar, dar l-a pierdut. Nu-mi mai ajung banii pentru alte lucruri, decât pentru mâncare şi o ieşire pe săptămână, seara în oraş“.
Mai puţine cărţi şi haine
O parte dintre studenţi au renunţat chiar şi la cumpăratul de cărţi. „În timpul liber mă relaxez citind, acum însă nu-mi prea mai permit să-mi cumpăr cărţi nici m