Multi dintre romanii cu calificari inalte sunt convinsi ca Occidentul reprezinta singura cale pentru a se realiza profesional si material. Nu toata lumea este insa de acord cu aceasta teorie. Mii de specialisti din Romania s-au orientat catre China comunista pentru a-si atinge scopurile. Indiferent ca lucreaza in companii locale sau multinationale, din domenii precum telecomunicatii, constructii navale, transporturi sau brokeraj, majoritatea romanilor ocupa functii de raspundere si sunt bine platiti. Romania libera a stat de vorba cu cativa dintre cei care muncesc in China. Ei spun ca au facut un pas important in cariera o data cu acceptarea unei slujbe in aceasta tara, unii fiind chiar hotarati sa se stabileasca acolo.
Multi dintre specialistii romani din diferite domenii considera probabil ca tarile din vestul Europei sau SUA reprezinta singurele locuri din lume in care se pot realiza profesional si material. In ultimul timp insa, din ce in ce mai multi conationali cu inalta calificare isi cauta rostul in viata in cealalta parte a planetei, atat din punct de vedere geografic, cat si politic.
In China comunista lucreaza in acest moment cateva mii de romani care fac performanta in domenii precum telecomunicatiile, constructiile navale, transporturile si chiar brokerajul.
Romanii sunt imprastiati in toata China, in special in orasele dezvoltate, cum ar fi Shanghai, Shenzhen si Beijing, si muncesc atat pentru companii locale, cat si pentru multinationale care si-au deschis filiale in aceasta tara. Romania libera a stat de vorba cu cativa dintre acestia si a aflat care sunt avantajele unui loc de munca in China, cat de grea este perioada de adaptare si cum se vede criza economica de la celalalt capat al lumii.
"Ma simt mult mai bine in China decat in Romania"
Paul are 30 de ani si lucreaza in cea mai mare companie de teleco