Liderul de la Casa Albă a propus în posturi de ambasadori la Londra, Paris şi Tokyo persoane care i-au finanţat campania electorală. Sursa: Reuters
Preşedintele american, Barack Obama, menţine tradiţia predecesorului său, George W. Bush, de a numi ambasadori dintre apropiaţii care au reuşit să strângă fonduri consistente în timpul campaniei electorale din 2008, în pofida asigurărilor date anterior că astfel de practici vor fi anulate.
Proaspăt nominalizaţii ambasadori la Londra, Paris sau Tokyo sunt personalităţi fără experienţă în domeniu, dar au adus fiecare peste un milion de dolari în conturile Partidului Democrat înainte de prezidenţialele din noiembrie 2008, scrie France Presse.
Cei trei mai au nevoie de girul Senatului pentru a-şi putea ocupa posturile. „Este o practică din secolul al XVIII-lea pe care noi o perpetuăm, contrar a ceea ce se întâmplă în toate marile democraţii”, a declarat Ronald Neumann, preşedintele Academiei Diplomatice Americane. „Aceasta nu este schimbarea promisă, dar nu este nici o surpriză de proporţii”, a mai adăugat acesta.
Postul de ambasador al Statelor Unite în Marea Britanie a fost încredinţat de Obama fostului director al filialei din Chicago a Băncii Citigroup, Louis Susman, cel poreclit „aspiratorul” pentru abilitatea sa de a strânge fonduri de campanie.
Charles Rivkin, expert în securitate naţională, analist finaciar, dar şi fostul producător al bine-cunoscutei serii televizate „The Muppets Show”, va reprezenta Statele Unite în Franţa, în timp ce postul de la Tokyo va reveni lui John Roos. Cei doi nu sunt nimeni alţii decât principalii colectori de fonduri din statul California în cursul campaniei electorale din toamna anului trecut.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a subliniat că preşedintele a numit şi politicieni cu experienţă, dâ