Ştrandurile şi piscinele, la mare căutare în această perioadă, te scapă de căldură, dar îţi pot pune în pericol sănătatea, în special pe cea a unghiilor. 1Ce este onicomicoza?
Afecţiunea este o infecţie cauzată de o serie de ciuperci microscopice, care se hrănesc cu cheratina (proteină) de la nivelul unghiilor. Afecţiunea este des întâlnită: un adult din zece suferă de micoza unghiilor.
2Care sunt cele mai predispuse persoane?
Onicomicoza este întâlnită mai ales la diabetici ori la persoanele în vârstă şi afectează mai des bărbaţii decât femeile. Sportivii şi persoanele care lucrează în cadrul armatei fac adeseori onicomicoză, din cauza purtării încălţămintei timp îndelungat şi neaerisirii picioarelor. Un studiu efectuat de cercetătorii americani a reliefat faptul că 70 la sută din jucătorii de baschet se confruntă cu această afecţiune.
În schimb, copiii prezintă un risc scăzut de a dezvolta această infecţie.
3Ce factori o favorizează?
În ceea ce priveşte apariţia onicomicozelor, unele persoane au o predispoziţie genetică. La altele însă, dezvoltarea ciupercilor este favorizată de administrarea unor medicamente. Este vorba despre bolnavii de SIDA ori de diabet. În cazul lor, chimioterapia, tratamentele imunosupresoare sau cele pe bază de cortizon slăbesc imunitatea şi facilitează apariţia infecţiilor.
Problemele circulatorii, de tipul sindromului mâinilor şi picioarelor reci, bolile de piele (psoriazis), anomaliile la nivelul degetelor, ca urmare a purtării unei încălţăminte necorespunzătoare, sau traumatismele sportive sunt alte cauze ale apariţiei acestei afecţiuni, potrivit medicilor. Unghiile tale pot fi afectate de micoze dacă obişnuieşti să mergi cu picioarele goale în locurile publice (saună, piscină, ştranduri, vestiarele sălilor de sport), dacă intri f