Simona Hodoş a iniţiat în oraşul de pe Someş unul din cele mai importante evenimente culturale locale, Transilvania Jazz Festival. „Cel mai adesea în viaţă am încercat să fac lucrurile cu pasiune, drept care am pus pasiunea la temelie pentru profesie”, îşi începe povestea Simona Hodoş.
Aşa s-au născut toate festivalurile de jazz iniţiate de aceasta, cel de la Bucureşti care, deşi a ajuns să fie la a zecea ediţie un eveniment de profil prestigios, s-a stins, sau cel de la Teste de Buch din Franţa. Îi datorează pasiunea pentru jazz lui Florian Lungu, prin intermediul emisiunilor lui nocturne, pe care le asculta în adolescenţă seară de seară.
Eveniment în calendarul jazzului mondial
Cea mai mândră este, însă, de evenimentul organizat la Cluj, Transilvania Jazz Festival (TJF), a cărui avanpremieră a avut loc în urma cu patru ani, când singurul eveniment internaţional de amploare din oraşul de pe Someş era Festivalul Internaţional de Film Transilvania. „În special pentru mine, a fost un pariu, pentru că la Cluj a existat un Napocensis, însă, din nefericire, nu a avut continuitate. Dincolo de asta, au făcut să încline balanţa în favoarea Clujului numele meu şi ascendenţa străbunilor, care s-au născut şi au trăit aici”.
În doar trei ani, festivalul a ajuns să treacă de graniţele României şi să devină un eveniment important în calendarul muzicii jazz mondiale.
TJF nu este lider la nivel naţional
„Primesc personal invitaţii de la alte festivaluri, primim de asemenea multe solicitări de la muzicieni de marcă. Este cel mai sigur semn de calitate şi atestă că suntem în familia serioasă a jazz-ului”, ne-a mărturisit Simona Hodoş, directorul Transilvania Jazz Festival.
Cu toate acestea recunoaşte cu modestie că TJF nu este considerat încă evenimentul de jazz numărul unu la nivel