Rămăşiţele pământeşti ale ciobanului Petrache Lupu, cel care a facut din Maglavit un centru de pelerinaj, au fost deshumate, ieri din cimitirul din sat. Acesteavor fi îngropate într-un mormânt construit special în curtea Mănăstirii Maglavit. Lângă „sfânt” vor fi înhumate şi rămăşiţele soţiei sale, Veta. „Nici nu mai pot să vorbesc. Nu mai credeam că o să se întâmple vreodată să-mi văd părintele“, a spus Mihai Lupu, fiul lui Petrache. Potrivit familiei „sfântului”, ultima sa dorinţă a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Maglavit, atunci când construcţia acesteia va fi terminată. La slujba de înhumare de astăzi va participa mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu Slătineanu.
În anul 1935, ciobanul Petrache Lupu, pe atunci în vârstă de 17 ani, păştea oile în pădurea Maglavitului. Tânărul era şi surd şi mut, însă într-o zi a venit în sat, spunându-le oamenilor pe care-i întâlnea că i s-a arătat „Moşul” în pădure, adică Dumnezeu. Nu a fost crezut, însă oamenii s-au mirat pentru că era pentru prima dată când Petrache reuşea să vorbească. A doua oară, „Moşul” i s-a aratat la „salcii“, iar a treia oară, la stână.
Pădurea de la maglavit, loc de pelerinaj
Pădurea a devenit loc de pelerinaj pentru oamenii care au crezut în minune. Orbi, ciungi, ologi, posedaţi, credincioşi şi necredincioşi veneau cu zecile de mii să aştepte minunea tămăduirii, a credinţei şi a umilinţei. Tot acolo a fost construită şi Mănăstirea de la Maglavit. Petrache Lupu a murit la 13 decembrie 1994, la 87 de