Ziua Mondială fără Tutun se sărbătoreşte în fiecare an pe 31 mai, începând din anul 1988, şi îşi propune nu doar să informeze în legătură cu riscurile asociate acestui viciu, dar şi să convingă cât mai mulţi fumători să renunţe la ţigări.
În preajma Zilei Mondiale fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport ce conţine informaţii privind consumul de ţigări în lume şi date statistice despre fumătorii de pe glob. Potrivit acestui raport, China, SUA, Japonia, Rusia şi Indonezia se situează pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul de ţigări fumate.
Consumul mondial de ţigări a crescut încet, dar sigur de la începutul secolului XX, când fabricile de tutun au demarat producţia. Deşi consumul de ţigări începe să stagneze şi chiar să scadă în unele ţări din lume, din ce în ce mai multe persoane se apucă de fumat, iar „veteranii“ consumă tot mai multe ţigări.
Se estimează că numărul de fumători va creşte semnificativ, în special din cauza creşterii progresive a populaţiei. Astfel, dacă în anul 2000 în lume s-au fumat 5.500 de miliarde de ţigări, specialiştii cred că, până în 2010, această cifră va ajunge la 6.319 miliarde şi va creşte apoi şi mai mult, ţinând cont de faptul că în 2030 se estimează că pe Terra vor fi cu două miliarde mai mulţi oameni decât în prezent. Chiar dacă estimările nu se vor dovedi precise, cert este că numărul de fumători va creşte oricum, spun specialiştii. În plus, potrivit OMS, în viitorul apropiat, numărul de femei care fumează îl va depăşi pe cel al bărbaţilor.
Fumatul, aproape o epidemie
Consumul de tutun a ajuns la proporţii îngrijorătoare, având caracteristicile unei epidemii globale. În prezent, producătorii din industria tutunului „aruncă“ pe piaţă cinci trilioane şi jumătate de ţigări - adică 1.000 pentru fiecare bărbat, femeie şi copil de pe planetă. Ţigaretele sunt