Cei care renunţă la locul de muncă înainte de limita de vârstă primesc pensii mai mici cu 30%.
Valul de disponibilizări din ultima perioadă îi face pe unii angajaţi băcăuani să găsească propriile variante pentru ieşirea din criză. Ca să nu se trezească şomeri cu numai câţiva ani înainte de ieşirea la pensie, mulţi dintre angajaţii trecuţi de 55 de ani recurg la pensionarea anticipată.
De la începutul anului, 205 băcăuani au ales să renunţe mai devreme la serviciu şi să devină pensionari. „După lege, ar trebui să stau la serviciu până când împlinesc 65 de ani. Eu am 61 de ani, dar am ales pensia când am aflat că la Amurco se fac disponibilizări. Nu mă mai angaja nimeni la vârsta asta”, ne-a spus Marian Chiriac, fost electrician. Pensionarea înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi nu poate fi aplicată în orice situaţie.
Pensionarea anticipată reduce din venituri
„Pensia anticipată se acordă cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare, dar solicitantul trebuie să aibă stagiul complet de cotizare. Acesta este de 30 de ani la femei şi 35 de de ani la bărbaţi”, ne-a declarat Daniela Adjudeanu, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii. Renunţarea anticipată la serviciu în favoarea pensiei le aduce celor care aleg această variantă un venit mai mic. „O persoană care are întreg stagiul de cotizare, dar care iese la pensie mai devreme cu cinci ani ajunge să primească o sumă cu 30% mai mică”, a mai spus Daniela Adjudeanu.
Atunci când împlineşte vârsta limită de pensionare persoana care a renunţat la serviciu înainte de termen va beneficia de o recalculare a pensiei. Astfel procentele în minus de la pensia anticipată vor dispărea, iar persoana respectivă va ajunge să primească o sumă egală cu cea pe care o încasează cei care se pensionează la limită de vârstă.