Prelungirea vieţii sau chiar salvarea ei - acesta este scopul principal al chirurgiei. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, operaţiile au evoluat atât de mult, încât riscurile sunt reduse la minimum, iar cicatricele sunt aproape invizibile. Atrecut vremea când cuvântul operaţie era întotdeauna sinonim cu tăietură şi când teama pacientului de chirurgie era la cote maxime, chiar şi în cazul intervenţiilor de rutină. Asta pentru că progresele medicinii moderne au transformat operaţii precum apendicectomia (extirparea apendicelui) sau amigdalectomia (extirparea amigdalelor) în intervenţii neagresive, fără dureri şi fără urme. Aceste operaţii nu mai necesită utilizarea bisturiului, iar unele dintre ele se fac chiar fără incizie.
Extirparea apendicelui, o intervenţie de rutină
Operaţia de apendicită, care nu mai departe de zece ani în urmă se realiza numai printr-o tăietură de 4-10 cm, se poate face acum prin laparoscopie, care implică maximum trei incizii de dimensiuni foarte mici. În cazul noii tehnologii de îndepărtare a apendicelui, durata operaţiei este mai mică (30 de minute, în loc de o oră în cazul intervenţiei clasice), riscul infecţiilor este redus la minimum, iar timpul de internare poate fi doar de o zi, în funcţie de evoluţia postoperatorie.
Însă cea mai nouă metodă de efectuare a apendicectomiei este prin orificiile naturale ale organismului, deci fără nicio cicatrice. Mai exact, anul trecut, medicii de la Spitalul Judeţean Timiş au scos apendicele unei tinere prin vagin, în premieră naţională.
Amigdalele, îndepărtate cu plasmă
Medicii aveau, până nu demult, un singur ac de cojocul infecţiilor frecvente la nivelul amigdalelor şi polipilor nazali: îndepărtarea lor cu ajutorul bisturiului. Însă operaţiile clasice de amigdalectomie implicau o durată a intervenţiei de aproximativ 45 de minut