Orice doamnă şi domnişoară visează la o podoabă capilară bogată şi sănătoasă, care să strălucească în lumina soarelui, aşa că deseori apelează la ajutorul plantelor.
În vacanţele petrecute la ţară, copii fiind, bunica îi răsfăţa pe cei mici cu tot felul de reţete naturiste. Părul strălucea frumos în lumina soarelui, căci niciodată draga de ea nu uita să pună în apă plante miraculoase, aşa cum învăţase şi ea de la bunica sa. Şi astăzi unele dintre reţetele sale pot face ca podoaba capilară să-şi recapete strălucirea şi aspectul sănătos. Fiertura de colţunaşi (capucine) făcea minuni. Datorită conţinutului de sulf, rădăcina părului se întărea, împiedicând firul să cadă. Puteţi încerca şi dumneavoastră fiertura miraculoasă. Tot ce trebuie să faceţi este să luaţi o mână bună de flori şi frunze proaspete de coltunaşi şi să le puneţi la fiert, într-o jumătate de litru de apă, vreme de 15 minute. Strecuraţi lichidul, lăsaţi-l să se răcească şi apoi masaţi pielea capului cu el. Restul decoctului nu trebuie aruncat, căci el poate fi folosit ca apă de clătit, după ce vă spălaţi pe cap. Şi cura cu ceapă era des folosită în gospodăriile de la ţară. Aceasta conţine mult sulf, elementul cel mai important pentru ca părul să fie sănătos. Frecaţi-vă pielea capului, înainte de a vă spăla cu şampon, cu o jumătate de ceapă crudă, şi lăsaţi sucul să-şi facă efectul o jumătate de oră. Apoi spălaţi-vă bine mâinile şi părul. Nu miroase frumos, dar părul îşi recâştigă vigoarea şi strălucirea.
Pentru toate tipurile de păr este benefică şi masca din ulei de floarea-soarelui, combinat cu o banană şi o lingură de zeamă de lămâie. Amestecul obţinut se va aplica pe toată suprafaţa părului, iar apoi capul va fi acoperit cu un prosop timp de 30 de minute, după care se va aplica şamponul şi se va clăti bine. Şi dacă părul pare lipsit de volum, puteţi apela la ajutorul măştii pe ba