Craiova va organiza, în mai puţin de o lună şi jumătate, cea de-a XV-a ediţie a Campionatului Mondial al Câinilor de Salvare, eveniment desfăşurat pentru prima dată într-o ţară din Europa de Est. Trei arbitri internaţionali au evaluat, în ultimele zile, terenurile de concurs pentru a fi siguri că participanţii canini nu vor avea probleme.
România va deveni, timp de cinci zile, punctul de atracţie al lumii. După ani întregi de promovare a Centrului de Educare Canină din Craiova, Federaţia Chinologică Internaţională şi Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare au decis ca ediţia din acest an a Campionatului Mondial să se desfăşoare aici. 30 de organizaţii din peste 16 ţări ale lumii şi-au anunţat până acum participarea, între 1 şi 5 iulie, la cea de-a XV-a ediţie a competiţiei. Pentru a se asigura că lucrurile se vor desfăşura conform standardelor vest-europene, o delegaţie de arbitri internaţionali, recunoscuţi de Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare - IRO, a evaluat, zilele trecute, terenurile de concurs, întâlnindu-se cu echipa de organizare, cu reprezentanţi ai Poliţiei, ai autorităţilor şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
O lecţie despre România
Gerd Thanner, arbitrul principal la specialitatea „Căutare în dărâmături“, Andreas Hauk, arbitru asistent la aceeaşi disciplină, şi Kurt Schafar, arbitru secundar la specialitatea „Salvare din apă“ şi arbitru observator al întregului concurs, spun că toate locurile de desfăşurare corespund cerinţelor standard, însă rămân de rezolvat detaliile tehnice. Spre exemplu, în zona de dărâmături se pune accent pe siguranţa câinilor, ca urmare, cioburile trebuie înlăturate, iar ferestrele - închise. În acelaşi timp, însă, în jurul clădirilor mai trebuie aduse materiale, iar la interior - construite anumite locuri care să simuleze perfect dezastrul după un cut