Preşedintele Traian Băsescu pleacă, duminică, în prima sa vizită oficială în Israel, în calitate de şef al statului. O vizită care se va încheia marţi, cu un program aglomerat, care cuprinde întâlniri cu şeful statului, Shimon Peres şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Parlamentului (Knesset), Reuven Rivlin, cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, cu evrei originari din România şi cu oameni de afaceri, care fusese antamată încă de anul trecut, din toamnă. Încă de miercuri, străzile principale din Ierusalim, cele care duc spre zona ministerelor, Knessetului, Preşedinţiei, au primit încă trei culori - roşu, galben şi albastru - de la drapelul României, în cinstea oaspetelui român.
AŞTEPTARI
Vizita ar fi trebuit să se desfăşoare în prima parte a lunii februarie, dar, cum în Israel au avut loc alegeri exact în acea perioadă, vizita a fost programată pentru sfârşitul lunii mai. Aşteptările părţilor sunt, probabil, uşor diferite, Israelul fiind acum mai preocupat de chestiuni arzătoare legate de propria securitate, de ameninţarea iraniană, de politica noii Administraţii americane conduse de Barack Obama, de negocierile cu palestinienii şi chiar de linia politică a propriului Guvern, acesta având o configuraţie mai complicată.
Interesul celor două ţări este acela de a găsi domeniile în care s-ar putea extinde colaborarea bilaterală deja foarte bună, cu atât mai mult cu cât criza economică mondială provoacă statele lumii la descoperirea de alternative de ieşire din recesiune.
SIMBOLIC
În plan diplomatic, vizita lui Traian Băsescu în Israel reprezintă punctul culminant al evenimentelor solemne de marcare a 61 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel, care urmează să se încheie, simbolic, la câteva zile după vizita preşedintelui român (la 11 iunie se împlinesc exact 61 de ani de când s-