Copii din România suferinzi de o malformaţie congenitală rară au fost operaţi de specialistul numărul 1 mondial în această boală. Doi medici - unul din Egipt şi unul din Zalău - au dat o nouă şansă la o viaţă normală unor copii cu vârste între1 şi 12 ani din Zalău,Iaşi, Suceava, Ploieşti,Bucureşti şi Braşov. Zece copii din România, diagnosticaţi cu hipospadias - o malformatie a căilor urinare - au fost operaţi ieri şi azi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău de prof. dr. Ahmed Hadidi, un specialist din Cairo care are o experienţă de peste 2.500 de cazuri operate, cu o rată de succes de aproximativ 95 la suta a intervenţiei, şi, totodată, autorul singurei monografii despre hipospadias existente la nivel mondial.
Dr. Hadidi a fost asistat de dr. Toth Istvan, şeful Compartimentului de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Cele zece operaţii au fost incluse într-un workshop, la care au participat peste 60 de chirurgi din România, Ungaria, Austria, Bulgaria, Egipt şi Ucraina. Aceştia au putut urmări intervenţiile chirurgicale de reconstrucţie a uretrei în direct, pe un ecran uriaş, instalat într-una din sălile spitalului.
CAZURI GRAVE
Cei zece copii operaţi de către dr. Hadidi sunt cazuri grave, toţi aflându-se la a doua, a treia sau chiar la a patra intervenţie chirurgicală de reconstrucţie a uretrei. O operaţie durează între 45 de minute şi trei ore, totul depinzând de stadiul şi de natura bolii.Hipospadias înseamnă că deschiderea uretrei se află în partea de dedesubt sau chiar de mijloc a penisului, în loc de a fi situată în vârf, cum ar fi normal. Dacă este lăsată netratată, boala poate afecta funcţiile de urinare, dar şi pe cele sexuale, odată cu înaintarea în vârstă.
Potrivit statisticilor, hipospadiasul afectează aproximativ unul din 300 de nou-născuţi băieţi, incide