In acest week-end s-au implinit 90 de ani de la unul dintre cele mai celebre experimente din istoria fizicii: primul experiment care a confirmat Teoria Generala a Relativitatii. Experimentul - sau, mai precis- observatia efectuata de savantul britanic Arthur Eddington, in ultimele zile ale lui mai 1919, pe insula Principe, in apropierea coastei de Vest a Africii. Sau "eclipsa de soare care a schimbat lumea": lumea fizicienilor, in orice caz.
Despre ce este vorba?
Expeditia lui Eddington este citata in orice manual de istoria stiintei: in 1919, teoria lui Einstein avea nevoie de o confirmare experimentala. Un astfel de test, insa, nu era simplu.
"Einstein's cross": un alt efect al
Teoriei Generale a Relativitatii
Foto: NASA
A fost nevoie de o expeditie de cateva luni si de ocazia nesperata a unei eclipse de soare.
Observand stelele in timpul unei eclipse de soare, in indepartata insula Principe, Eddinton a fost capabil sa vina cu prima confirmare experimentala a unei foarte stranii teorii despre realitate.
Teoria lui Einstein si provocarile ei
Astazi multi dintre noi am invatat-o la scoala. Face parte dintre cunostintele minimale de cultura generala. Dar imaginati-va cum suna Teoria Relativitatii Generalizate pentru contemporanii ei, in 1915.
Spatiul si timpul alcatuiesc un "bloc continuu" 4dimensional, in care exista ciudate distorsiuni non-liniare, zone in care distanta cea mai scurta intre doua puncte este un arc de cerc, de elipsa, sau orice alta curba stranie - distorsiuni datorate prezentei unor obiecte masive, deci fortelor.
Masa si energia sunt echivalente, spatiul si timpul se "dilata" si se "contracta"...cum puteau fi toate acestea testate experimental?
Efectul de "lentila gravitationala
F