CONTRIBUŢIE. Prima vizită a lui Ioan Paul al II-lea într-o ţară comunistă, din 2 iunie 1979 a fost începutul sfârşitului pentru regimul sovietic. Sursa: Mediafax
Iubit de foarte mulţi credincioşi, catolici sau de alte confesiuni, Ioan Paul al II-lea a fost un Papă care a schimbat multe destine pe durata pontificatului său, început în octombrie 1978 şi sfârşit prin decesul său din 2 aprilie 2005.
Marţi se împlinesc 30 de ani de la istorica sa vizită, din 2 iunie 1979, în ţara în care s-a născut şi a crescut, Polonia.
Milioane de polonezi au venit să-l asculte
Evenimentul cu totul inedit, ca Papa să facă pelerinaj într-o ţară comunistă, este considerat a fi elementul declan - şator al căderii comunismului în Europa de Est. Papa a avut un mare impact asupra polonezilor, graţie abilităţii sale de a atrage oamenii în stradă.
Regimul comunist, a cărui principală armă era frica pe care le-o inspira oamenilor, a fost vizibil ameninţat în momentul în care vizita lui Ioan Paul al II-lea din 1979 a strâns la un loc milioane de oameni de toate vârstele.
„Să nu vă fie frică”
Prelegerile suveranului, care le repeta concetăţenilor „Să nu vă fie frică”, au redat poporului polonez încrederea de care avea nevoie şi, astfel, s-a ajuns la mişcarea de rezistenţă non-violentă a Solidarităţii, un sindicat liber împotriva comunismului care, până la urmă, a adus democraţia în Polonia.
Pe lângă rolul extrem de important pe care ocupantul Scaunului Sfânt l-a avut în prăbuşirea blocului sovietic, el sa implicat foarte mult în crearea dialogurilor interreligioase. A fost primul Papă care a vizitat o sinagogă şi o moschee. În 1999, credincioşi din România au avut ocazia să-l vadă pe Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, iar după trei ani de la vizită, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist i-a