Numai anul acesta peste 70 de copii au fost declaraţi dispăruţi. Fie au plecat la şcoală, la prieteni sau la rude, copiii nu s-au mai întors acasă spre disperarea părinţilor care au cerut
Numai anul acesta peste 70 de copii au fost declaraţi dispăruţi. Fie au plecat la şcoală, la prieteni sau la rude, copiii nu s-au mai întors acasă spre disperarea părinţilor care au cerut ajutorul poliţiştilor.
O statistică a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani arată că majoritatea copiilor declaraţi dispăruţi provin din mediul rural şi au crescut în familii sărace şi dezorganizate. Lipsa educaţiei dar şi neajunsurile, îi determină pe minori să fugă în lume. Dacă fetiţele ajung să vagabondeze, băieţii sunt puşi la munci grele.
Fetele îngroaşă rândul dispăruţilor
45 de copile cu vârsta cuprinsă între 9 şi 17 ani au fugit anul acesta de acasă. În toate cazurile s-a stabilit că minorele au plecat în mod voluntar în urma unor neînţelegeri cu părinţii sau din cauza situaţiei şcolare necunoscută ori a anturajului.
Munca poliţiştilor de identificarea a minorilor dispăruţi este îngreunată chiar de familiile acestora care declară târziu plecarea copiilor de acasă şi se opun mediatizării cazurilor.
Găsiţi de poliţişti, unii dintre ei după luni de căutări, minorii dipăruţi sunt internaţi la Centrul de primire a minorului în regim de urgenţă unde sunt consiliaţi psihologic. Specialiştii Direcţiei pentru Protecţia Copilului încearcă să afle cauzele care îi determină pe copii să fugă de acasă.
Mai multe amănunte citiţi mâine în Adevărul de seară