Cu legumele scoase din grădină, ţăranii abia îşi acoperă investiţiile din solarii Satul Cerneţi, cunoscut drept localitatea cu cei mai harnici şi mai buni agricultori, este renumit în Oltenia şi în Banat în ceea ce priveşte legumicultura, ţăranii desfăcându-şi produsele în pieţele din Severin, Craiova, Orşova şi Herculane. De câţiva ani însă, agricultorii de aici se luptă să scoată ce au investit. Şi asta pentru că, deşi sunt de mai proastă calitate, produsele de import sunt preferate legumelor româneşti.
Legumicultorii din Cerneţi spun că trebuie să investească bani mulţi, timp şi pricepere. Şi ca să atragă ochiul clientului, produsele muncii lor trebuie să crească mari şi frumoase. Profitul nu e însă întotdeauna cel scontat. „Anul ăsta, am pus roşii, castraveţi, ardei, vinete. În fiecare zi muncim la ele, de dimineaţa, până seara. Le stropim, le udăm, le pigulim, dar nu ştiu dacă om scoate ceva. Merge slab. Le mănâncă goangele“, ne spune, cu amărăciune în glas, Petrică Usturoi, un tânăr din Cerneţi care a crescut printre solarii.
O primăvară norocoasă
Anul acesta, cei din Cerneţi au avut noroc la culturile de ceapă. Pentru că au reuşit să o aducă la vânzare la timp, afacerea a mers destul de bine. Ar fi putut să meargă şi mai bine, dacă reuşeau să vândă întreaga producţie. Au fost nevoiţi însă s-o dea la preţuri de nimic sau chiar s-o arunce. „Cu ceapa scot banii primăvara. Am pus o tonă de ceapă. Am scos-o. Am fost la piaţă cu ea, dar nu am vândut-o pe toată. Am aruncat vreo 20-30 la sută“, ne mai spune Petrică Usturoi.
Pun legume pentru casă
De obicei, legumele produse în solariile din Cerneţi ajung pe piaţă mai târziu decât cele venite din import. În aceste condiţii, preţurile sunt mici, iar legumicultorii abia dacă mai scot ceea ce au investit. „Am investit în folie, fier, legume, stropiri. Cre