Uscăciunea şi temperaturile ridicate au pus pe jar sudul României. Meteorologii anunţă că nici în luna iunie şi nici în cele următoare nu sunt condiţii ca ploile salvatoare să apară. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Deja un milion de hectare de culturi agricole sunt compromise din cauza lipsei de precipitaţii şi a caniculei, indică o analiză a Ministerului Agriculturii. Fenomenul din prezent nu este unul izolat, în timp. De mai mulţi ani, jumătate din suprafaţa arabilă a României este periodic atinsă de secetă.
Practic, din cele 14,7 milioane de hectare de teren agricol - din care 9,4 milioane reprezintă teren arabil - nu mai puţin de 7 milioane hectare sunt afectate de lipsa apei pe perioade lungi de timp, arată datele Agenţiei Naţionale de Meteorologie.
În 20 de ani vom avea deşert
Agenţia Europeană de Mediu a făcut public un raport din care reiese că, în următorii ani, se vor înregistra importante creşteri de temperatură în sudul şi estul continentului. Seceta va fi resimţită în toate anotimpurile printr-o încălzire cu 5-7 grade Celsius şi o continuă scădere a precipitaţiilor, cu 20-40%.
„Cele mai afectate regiuni din România vor fi Dobrogea, Oltenia, sudul Mun teniei şi Banatul. În lipsa unor măsuri urgente, este posibil să asistăm la deşertificarea părţii de sud a ţării, în special în judeţul Dolj şi în Dobrogea. Alături de Spania, Italia şi Grecia, România se află printre primele care vor fi afectate de aceste schimbări, care vor fi vizibile încă din anii 2020-2030. Modificarea condiţiilor climatice va influenţa ecosistemele, aşezările umane şi infrastructura în toate palierele vieţii economico-sociale din România”, atrage atenţia raportul.
PROGNOZĂ
Se anunţă două luni de foc
Ploile din aceste zile aduc o linişte temporară. Es